100 jaar KLM

23 februari 2017
100 jaar KLM

In 2019 bestaat KLM 100 jaar. Een legendarische luchtvaartmaatschappij met een bedrijfsgeschiedenis om van te smullen. Onze bedrijfshistoricus Pieter van Gent nam alvast een klein voorproefje met een artikel in magazine Management Team.

In wat voor sfeer het eeuwfeest zal worden gevierd, is moeilijk te voorspellen. Ongetwijfeld vrolijk, vol zelfvertrouwen en zoals altijd sexy as hell. Want dat is de KLM toch wel. Werken voor KLM, dat betekent iets (en vroeger nog veel meer!) En dan bedoel ik niet alleen de torenhoge salarissen van de piloten, hoor. Dat zou flauw zijn. Nee, ik doel eerder op het avontuur waar KLM voor staat. De piloten die de hele wereld zien, terwijl een gewone sterveling al blij is als ie op een werkdag een een rondje rond het kantoor kan lopen. De aantrekkelijke, want zelfverzekerde stewardessen in felblauwe mantelpakjes met bijbehorende regenjassen, sjaaltjes en weet ik wat nog meer. A life less ordinary, je kent dat wel.

Maar of de geschiedenis van KLM op een wolkenloze hemel en een probleemloze vlucht wijst? Dat weet ik zo net nog niet. Voorspellen op basis van geschiedenis is op zijn best verraderlijk en op zijn slechtst gevaarlijk. De ontwikkelingen zoals die de afgelopen 25 jaar zijn geweest, duiden er echter op dat KLM in een margin squeeze is beland. De lage olieprijzen van de afgelopen jaren hebben dat probleem wellicht verdoezeld, maar van een afstandje lijken vanzelfsprekende zekerheden niet meer te bestaan. Lees in Management Team de achtergronden hiervan. 

Vindt u het zelf ook de hoogste tijd om grondig de bedrijfsgeschiedenis door te nemen? Komt er een bedrijfsjubileum aan of wilt u een jubileumboek laten maken? Aarzel niet en neem contact met ons op.

© 2022 PastFuture