De Brexit van toen

04 juli 2016
De Brexit van toen

Het congres van de Verenigde Staten schreef geschiedenis op 4 juli 1776 toen zij zichzelf onafhankelijk verklaarde van Engeland. Een dag die voor sommige heethoofdige Britten nog steeds een kras op de ziel is. De Brexit van toen. Een uit de kluiten gegroeide kolonie die zonder Engeland verder wilde. Eilanddenken, maar dit land zou uitgroeien tot de machtigste economie van de wereld. 

Rockefeller

De aanloop van de Verenigde Staten van Amerika naar hun status van supermacht was lang, pijnlijk en bloederig. Eenmaal gearriveerd, waren de VS niet meer weg te denken. Waar zouden kapitalisme, marktdenken, verkoopkracht en storytelling zijn zonder de American Way? Bedrijfsgeschiedenis beschrijft het grootste deel van de tijd de daden van kapitalisten: slimme ondernemers, familiebedrijven, grote deals, concurrentie afsnijden en opzoeken. Thank God the Americans, zij waren de eersten die het moderne kapitalisme vorm gaven, inclusief de goede en slechte kanten. Bedrijfsgeschiedenis had een stuk saaier geweest zonder de Amerikanen. 

The American Dream

Het land dat op de 4th of July 1776 begon, introduceerde een van de magistraalste storytelling frames aller tijden: de American Dream. Miljoenen Amerikanen hebben deze droom geloofd en geloven die nog steeds, omdat die zo aantrekkelijk is: als Rockefeller van krantenjongen tot miljardair uitgroeien. Als je maar hard werkt, tot God bidt en een neus voor zaken hebt, dan kan het jou ook lukken. Zo ontstond een samenleving van winners en losers, de haves and have-nots, de koophuizen en de huurhuizen, de diploma's en geen enkele diploma, de entrepreneurs en de loonslaven. 

240 jaar later is deze voormalige kolonie nog steeds de machtigste economie van de wereld. China ligt op de loer om zijn oude plek in te nemen in de wereldgeschiedenis, het Rijk van het Midden. Hoe dat land bedrijfsgeschiedenis zal gaan beïnvloeden, is nog afwachten. China heeft een heel andere vorm van kapitalisme geïntroduceerd, een soort centralisme meets marktdenken. Maar vandaag is het feest in het machtigste kapitalitische land ter wereld. Tijd voor vuurwerk!

© 2020 PastFuture