VORM | 100 jaar bedrijfsgeschiedenis

Ahoy.jpg

Foto: Groosman Architecten

Rotterdam trekt het Eurovision Songfestival in 2020 naar zich toe. Niet zo gek natuurlijk, want in Rotterdam staat sinds 1970 een zaal die geknipt is voor dergelijke evenementen: het Ahoy'. In 1968 won aannemer VORM de opdracht om Ahoy' te bouwen. In 1971 werd het officieel geopend door Prins Claus. 

PastFuture kreeg van VORM de opdracht om 100 jaar bedrijfsgeschiedenis in kaart te brengen. Van der Vorm werd in 1919 in Rotterdam opgericht door de gebroeders Van der Vorm. In ruim een eeuw hebben ze vele spraakmakende gebouwen neergezet. In eerste instantie vooral in Rotterdam en omstreken, later door het hele land. Wat blijkt: veel van die mooie projecten zijn uit het collectieve geheugen van VORM verdwenen. Aan PastFuture de taak om het geheugen op te frissen en de bedrijfsgeschiedenis in pakkende verhalen te vertellen.  

Legendarisch Pschorr

Pschorr.png

Een van de meest legendarische verhalen is dat van Pschorr. Rond 1922 opende het legendarische café-restaurant Pschorr op de hoek van het Hofplein en de Coolsingel. Voor die tijd was Rotterdam een plek waar uitgaanspubliek nog niet dood gevonden wilde worden. "Modderstad" was een van de bijnamen van de havenstad, verwijzend naar de armzalige staat van de straten waar geen klinkers in lagen. Met Pschorr kwam er niet alleen een prachtige danszaal bij, gebouwd door Van der Vorm, maar kwam ook de Jazz Age naar Nederland. Josephine Baker veroverde Rotterdam met haar bananenrokje en blote borsten, voordat in 1940 het bombardement van Rotterdam een einde maakte aan Pschorr.

Blote borsten.jpeg

Dit verhaal - en vele andere - werkt PastFuture de komende tijd uit in een tijdlijn. 

Handschoentjes aan voor Willem Kromhout.jpeg

Wilt u een tijdlijn van úw bedrijfsgeschiedenis? Neem dan gauw contact met ons op!

 

© 2024 PastFuture