Gemeente Vlist

Afscheidsboek Gemeente Vlist_referentie.jpg

Afscheidsboek & Bedrijfsgeschiedenis

Sinds 1 januari 2015 is Nederland een nieuwe gemeente rijker: Krimpenerwaard. In de nieuwe gemeente is onder meer de gemeente Vlist opgegaan. Zij vroeg ons halverwege 2014 een afscheidsboek te maken. Het leek ons wel wat: de dorpen Stolwijk en Haastrecht zijn ieder op hun eigen manier wereldberoemd: de een om de kaas, de ander om de schaatsers.

VRAAG

Maak een afscheidsboek waarin de politiek-bestuurlijke geschiedenis van de gemeente Vlist tussen 1985 en 2015 wordt beschreven.

OPLOSSING

De politiek-bestuurlijke geschiedenis beschrijven van een gemeente is één ding. Of dat voor iedereen interessant is, is iets heel anders. PastFuture koos er daarom voor om in het concept ook veel ruimte te bieden aan de bewoners en verenigingen in de gemeente Vlist. Zoals een van de bewoners het tijdens een interview zou omschrijven, vormen zij ‘het cement tussen de stenen’ van de gemeente. Deze uitspraak vonden we zo mooi dat het meteen ook de titel van het boek is geworden.

RESULTAAT

Het boek is opgebouwd uit twee delen die door elkaar zijn vermengd: de politiek-bestuurlijke geschiedenis vanaf 1985 tot 2015 als rode draad en daar tussendoor de interviews met verenigingen, bewoners en ondernemers. Het beeldmateriaal is zeer rijk en komt van veel verschillende instanties en personen. En ja, ook de kaas en de schaatsers komen voor in het boek!

WAAROM EEN AFSCHEIDSBOEK?

Bij veel gemeenten of organisaties die ophouden te bestaan bestaat de behoefte om terug te kijken. Vaker nog bestaat echter de behoefte om te benoemen wat goed en eigen was. Wat geven we mee aan de nieuwe organisatie? Wat willen we behouden? Wat is er geleerd? In het boek over Vlist is de conclusie als volgt: ‘Het eigene en unieke van een kern wordt niet bepaald door het hebben van een eigen burgemeester, stadhuis en gemeenteraad. Het eigene zit in de burgers, met hun verenigingen, cultuur, ondernemingszin, sporten en gezelligheid.’

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een afscheidsboek of jubileumboek voor uw organisatie? Bel ons dan op 040 2434222 of stuur een e-mail naar info[a]pastfuture.nl.

Lees meer over dit project hier.

Afscheidsboek Gemeente Vlist Voorgeschiedenis.jpg
Afscheidsboek Gemeente Vlist Hoofdstuk.jpg
Afscheidsboek Gemeente Vlist Proloog 1.jpg
Afscheidsboek Gemeente Vlist Hoofdstuk 3.jpg
Afscheidsboek Gemeente Vlist Cultuur.jpg
© 2023 PastFuture