150 jaar Tate & Lyle

Het zit overal in. Althans, in wel heel veel voedsel. Maïszetmeel. Tate & Lyle Netherlands is er groot door geworden. Sinds 1867 staat in het dorpje Koog aan de Zaan een stijfsel- en zetmeelfabriek, opgericht door een telg uit de beroemde ondernemersfamilie Honig. In 2017 is het 150 jaar geleden dat de onderneming werd opgericht. Tijd voor een bedrijfsfilm.

BEDRIJFSGESCHIEDENIS IN EEN FILM

De Nederlandse tak van de Britse voedselgigant Tate & Lyle vroeg PastFuture om naar aanleiding van het 150-jarig bedrijfsjubileum in Nederland een bedrijfsfilm te maken. Met aandacht voor de bedrijfsgeschiedenis, maar vooral met het accent op het heden en de toekomst. Laat het proces zien, zet het licht op de bedrijfscultuur van Tate & Lyle en geef vooral de medewerkers de ruimte. 

We zijn deze uitdaging samen met filmer Ilya van Marle aangegaan. Een korte film, bijna een reportage eigenlijk, vertelt het verhaal van deze unieke zetmeelfabriek in de Zaanstreek. De fabriek houdt het midden tussen een verboden stad, high tech foodproductie en sluip-door-kruip-door gebouwen, met maar één doel: zo efficiënt mogelijk maïszetmeel produceren.

BEDRIJFSFILM VOOR DE TOEKOMST

Tate & Lyle gebruikt de film voor interne doeleinden. Ook is er een korte versie gemaakt die extern wordt gebruikt. Belangrijk bij dit soort producties is dat de bedrijfsgeschiedenis betekenis krijgt voor het heden en de toekomst. Kijkers van de film krijgen dan behalve een idee van de corporate story van Tate & Lyle, tevens een beeld of het bedrijf een interessante partij is om mee samen te werken, of voor een sollicitant, of het prettig werken is bij het bedrijf.

KARAKTER VAN BEDRIJFSFILM

PastFuture staat voor bedrijfsfilms met inhoud en menselijke warmte. In de bedrijfsfilm van Tate & Lyle komen beide kenmerken duidelijk terug. Inhoudelijk volgt de film losjes het productieproces, terwijl tegelijkertijd een wandeling door de geschiedenis wordt gemaakt. Allereerst vertelt de gepensioneerde over zijn tijd bij Tate & Lyle, waarna een Spaanse immigrant vertelt hoe hij in Nederland is gekomen en welk werk hij vroeger deed en nu doet. We laten dan de geschiedenis achter ons en gaan letterlijk de fabriek in. Uiteindelijk eindigen we in het laboratorium dat op de achtergrond het hele productieproces begeleidt en uiteindelijk bepaalt of een lading klaar is voor levering aan de klanten van Tate & Lyle. 

Wil je meer weten over het maken van een bedrijfsfilm? Neem contact op met Pieter van Gent op 06 41370216. 

© 2024 PastFuture